Інформаційний портал

Олександрійщини

Екзотичні овочі вирощують в Україні

Мексиканський кавуновий огірок, по-науковому — мелотрія, вже другий рік вирощують на екофермі «Стодола» на Миколаївщині. Цьогоріч зібрали перші 50 кг овоча, повідомляє AgroPortal.ua.

На смак цей овоч як огірок, з післясмаком лайма. Свіжий овоч, як для нас, має нетрадиційний смак, хоча в Сполучених Штатах його додають в салати. А от при маринуванні овоч стає близьким до звичайного огірка, ділиться враженнями господар Ян Островський.

У «Стодолі» спробували посадити рослини у відкритий і закритий грунт, через розсаду і прямий висів. Кажуть, що урожайність цьогоріч краща, ніж минулого року і ефективніше вирощувати у теплиці.

Для тих, кого зацікавив цей овоч, додамо, що його ще називають міні огірочок, африканський огірок, міні кавунчик. Існує більше 80 сортів мелотрії. На дачних ділянках висаджують однорічну рослину – мелотрію шорстку. Насіння можна придбати в квіткових магазинах.

Стебла овоча сягають понад 3 м. Листя  схоже на листя огірка.  Африканська ліана має невеликі плоди. Збирають їх, коли вони виростають до 2 см. За формою плоди схожі на огірок, а за забарвленням на кавун. За смаком плоди теж ідентичні огірку, тільки шкірка більш жорстка і має кислуватий присмак. Оболонка шорстка, але не колюча, як у огірка. З одного куща можна зібрати до 5 кг плодів.

Овоч багатий клітковиною. Його вживають у розвантажувальні дні і при дієтах. Огірочок нормалізує роботу кишківника. Плоди містять вітамін В9, фолієву кислоту. Його споживають для підтримки імунітету, підвищення еластичності стінок кровоносних судин. Корисний навіть вагітним, однак не рекомендований людям, що страждають гастритом або виразковою хворобою.

Залишити коментар

avatar
  Підписатися  
Повідомлення