Інформаційний портал

Олександрійщини

Пан «Равлик»: від вирощування до дегустації

Раніше я жодного разу не смакувала страви з равликів і, повірте, зовсім не шкодувала, що маю таку прогалину у біографії. Однак, все змінив випадок. Перебуваючи на Миколаївщині разом з іншими колегами-журналістами, я відвідала равликову ферму з красномовною назвою «Пан Равлик». І ось там не лише побачила як розводять, збирають і сортують молюсків, а ще й отримала насолоду від вишуканих наїдків. Найбільш сміливі з нас залюбки продегустували цей незвичний, але доволі смачний продукт.

Своїм гостям, а ми були саме в такому статусі, гостинні господарі ферми – молоде подружжя Пономаренків – запропонували ціле меню. Мені особисто сподобалися канапки з паштетом з печінки равлика і часниковим маслом та жульєн з равликів та грибочків, запечений під пармезаном. І все це під келих білого сухого крафтового вина. Ууу-смакотаа!
Були в меню й інші страви – кожному з нас запропонували їх в асортименті, однак маринований равлик з кампілло, зеленню і лимоном в соєвому соусі та равлик з пряними травами під вершковим соусом сподобалися менше. Та це, як мовиться, на любителя. В цілому, ідея гастротуру, який нам люб’язно запропонували організатори нашого службового відрядження, видалася напрочуд емоційною і дуже корисною. Тепер маю уявлення, як смакують страви з равликів і як загалом вирощують цих відомих нам з дитинства симпатичних молюсків.
Усе почалося з ідеї
Свою справу подружжя Пономаренків – Ольга та Костянтин – розпочали три роки тому. Тоді Ольга працювала в Одесі журналісткою, Костянтин займався морськими перевезеннями вантажів. Але молоді люди вирішили організувати щось спільне, зайнятися чимось цікавим і прибутковим. Ось тоді і вирішили спробувати організувати равликову ферму, що буде спеціалізуватися на повному циклі вирощування равликів. Увага, не виноградних, а особливих, їстівних – Helix Aspersa Muller. Ці сорти молюсків стають зрілими через 6 місяців, у той час як виноградному треба рости три роки.
«Чому саме равлики? Це питання нам ставлять найчастіше», – каже Ольга і відразу відповідає: Перед тим, як зупинити свій вибір на цьому бізнесі, ми проаналізували безліч варіантів. Вивчили роботу більше 10 фермерських господарств в Україні та Європі. Досліджували споживчі ринки. У результаті ми зрозуміли, що поєднання сприятливого клімату Півдня України, родючих земель, працьовитості наших людей і постійно зростаючого попиту на світових ринках зробить цей бізнес дуже успішним!».
Отож, вивчивши досвід інших успішних людей, переважно іноземців, Пономаренки взялися за пошук зручної локації. Важливо було знайти не лише земельну ділянку, а ще й пристосовані приміщення для облаштування зали для репродукції малька. І така місцина знайшлася в селі Галицинове Миколаївської області. Кинуті напризволяще будівлі колишнього овочесховища виявилися цілком придатними для реалізації їхнього проєкту.
За кілька місяців вони адаптували 500 кв.м., покинутих приміщень під всі процеси розведення равликів. Розробили систему опалення і вентиляції, побудували і сертифікували холодильне приміщення об’ємом 60 куб.м. Обладнали інкубатор для малька. Автоматизували систему зміни циклів вологості і осушення.
Підготувавшись до старту, Пономаренки замовили перші 2 тонни маточного стада з найкращих равликових ферм Європи. За кілька місяців отримали перший приплід у цеху репродукції. Перенесли його на поле у спеціальні дерев’яні будиночки і вже торік з двох гектарів зібрали майже 46 тонн цих незвичайних «інопланетних» молюсків.
Як нам розповіли, першими з поля збирають равликів, які в наступному році стануть маточним стадом. Їх миють, сушать, фасують та поміщають в холодильник, щоб у стані гібернації вони проспали там наступні 5-6 місяців, до наступного сезону.
Таку ж процедуру, тільки на місяць пізніше, проходять всі інші равлики, вирощені на полях. Згодом вони потрапляють в ресторани, магазини та святкові сімейні вечері по всій Європі.

Читайте також:  Анатолій Кузьменко: «Хвилювання за долі людей — головні критерії в моїй роботі та житті»

Екскурсія і дегустація

на равликовій фермі в Галициново

                                                                     

«Всі, хто вперше чує про екоферму “Пан Равлик”, проявляють великий інтерес до нашої діяльності, – розповідають Ольга і Костянтин. – І це не тільки тому, що равликовий бізнес сам по собі незвичайний для нашої країни, а й тому, що ми – перша равликову ферма, яка офіційно відкрилася у Миколаївській області».
Жвавий інтерес до діяльності фермерського господарства проявляють і дорослі, і малі. Сюди приїздять звідусіль, щоб не тільки подивитися на всі технологічні процеси вирощування равликів, а ще й скуштувати делікатесні страви. Наприклад, равликів по-французьки – вишукану страву ескарго.
Дегустації та екскурсії на фермі тривають майже дві години. За цей час тут розказують і показують все про життя равликів, починаючи від процесу репродукції (відомо, що вони гермафродити), відкладання ікри, до процесу збору равликів з поля. Ми побачили, де сплять равлики, як їх годують і миють. Як видобувається цілющий муцин, який застосовується в косметології. І взагалі, все, про що ми дізналися, було неймовірно

                                                                   

Але найцікавішим для нас було питання: «Де у равлика печінка і як її готують?». Бо печінковий паштет – справжній вишуканий делікатес, визнаний європейськими гурманами. Так нам презентували майбутню дегустацію.
У великому залі, де ми розмістилися за столиками, було доволі комфортно. Достатнє штучне освітлення і клімат – контроль створювали відчуття легкості. Ми куштували вишукані страви під живу музику талановитого саксофоніста. Його виступ додавав моменту особливого шарму. І від цього звичайна дегустація нагадувала званий обід у кращих європейських традиціях – з відмінним сервісом. Що, погодьтеся, досить важдиво для вибагливого туриста. До слова, вартість такого гастротуру обійдеться вам у 350 грн з людини.
                                  Корисні властивості
Щоб підтримати ваш рішучий настрій, скажу: воно того варте. Екскурсія з дегустацією – не просто цікаво, а ще й дуже корисно. Тому що їстівний равлик — джерело багатьох корисних речовин. Природа добре постаралася!
М’ясо містить вітаміни: A, B1, B2 та інші вітаміни цієї групи, E, K, PP; мікро- й макроелементи: залізо, цинк, магній, калій, фосфор. Уживаючи равликів, в людини зміцнюється нервова система і навіть посилюється лібідо. Кажуть, ці молюски — потужний афродизіак! Вони також багаті на кальцій, тому рекомендовані вагітним жінкам, дітям і людям з проблемами опорно-рухового апарату.
Калорійність — 90 ккал на 100 г. У продукті немає холестерину, але багато амінокислот. Він просто засвоюється й не дозволяє жирам відкладатися. Тож для дієтичного харчування — те що треба!
Отож, підсумовуючи, скажу, що не пропустіть нагоди побувати на равликовій фермі будь – де. Це, справді, цікаво. А, якщо з екскурсією будуть пропонувати й дегустацію – обов’язково спробуйте. Незабутні враження вам гарантовані.
Ірина БАЛАШОВА.

Читайте також:  "Гендер стосується кожної і кожного"
Підписатися
Повідомлення
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
()
x