Інформаційний портал

Олександрійщини

Тамара Калюта знає, як відрізнити натуральні продукти від фальсифікату

«Щоб не потрапити на гачок шахраїв і навчитися відрізняти високоякісні продукти від підробок, краще найперше зорієнтуватися на ціні товару, або купувати його у постійній торговій точці, навіть якщо це ринок, — ​говорить одна із найбільш досвідчених експертів галузі — ​Тамара Калюта (на фото), ​завідувач ветеринарно-санітарної експертизи центрального ринку Нової Праги, а також відзначає: — ​ Варто орієнтуватися на етикетки й посвідчення виробника». Сама ж є одним із вузько направлених фахівців. І вже близько 20 років працює у лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи на ринку селища Нова Прага. Останні роки — ​сама її очолює.
«Пару років тому на дільниці нас було троє, — ​каже вона. — ​А потім, у зв’язку з реформою, двох лаборантів скоротили.  ​Зараз же сама проводжу аналіз усіх продуктів та визначаю рівень їхньої якості, і те, настільки вони свіжі, та чи не потрапив на ринок фальсифікат». Нині на її тендітних плечах зосереджено чимало функцій. Серед них проведення різного роду хіміко-бактеріологічних аналізів та контролю якості харчових продуктів. Особливістю її фаху є те, що робота у завідувачки — ​специфічна, бо маєш справу винятково з харчовими продуктами. І, як працівниця даного напрямку, тестує на якість всі наявні для продажу продукти. Це і м’ясо-молочні, рибні, овочеві та інші. Завжди «в курсі» свіжості та якості харчів. Багато років поспіль вивчає їхню мікробіологічну складову, проводячи різноманітні аналізи. У такий спосіб легко відрізнить якісні продукти від фальсифікату.
«Всюди, де справа стосується харчів, потрібен досвідчений лаборант-професіонал, — ​говорить Тамара. — ​І тому такі первинні лабораторії мають бути практично на всіх великих підприємствах, що займаються виготовленням хліба, молочної чи м’ясної продукції, кондитерки. Є відповідно харчові лабораторії та лабораторії при ринках, де продаються харчові товари. Ну і важливо сказати, що раніше ринками опікувалася винятково санітарно-епідеміологічна служба, а зараз вона знаходиться у складі Держпродспоживслужби. І ми підконтрольні єдиному управлінню».
Лабораторія новопразького ринку має все необхідне оснащення для забезпечення якісної перевірки всієї наявної продукції, необхідні реагенти та препарати для проведення різного роду досліджень, біологічні мікроскопи та багато іншого. А за потреби —  ​більш детальні аналізи можуть провести і на базі Олександрійської міжрайонної лабораторії.
Відзначу, що Тамара Іванівна свою професійну стежину розпочала у колишньому колгоспі «Прогрес» у Новій Празі, де працювала головним ветеринарним лікарем. І за фахом  ​вона — ветеринар. Але відколи колгосп розпаювали, змушена була дещо змінити напрямок своєї діяльність і перейшла працювати ​лаборантом на ринок, а згодом і сама очолила вищезгадану лабораторію. Її штат за ці роки мінімізувався, але від цього якість справи  ​не погіршилася. Тому нині Тамара Іванівна залишається серед кращих працівниць галузі. І, як і багато інших, відзначалася до професійного свята, що цьогоріч припало на першу декаду серпня.
Наталія Луценко.

голос
Рейтинг статті
Читайте також:  Валентина Гарагуля: попри непрості умови сьогодення намагаємося зберегти цінні медичні кадри
Підписатися
Повідомлення
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
()
x